facebook

6 tips som funker!

Ta kontroll over søtsuget

Hvem har vel ikke opplevd å ha vært «superflink» hele dagen, for så å gå på trynet i godteskåla på kvelden? Vel, vit at du er ikke alene, og vit at svært ofte så er det faktisk en grunn til at det skjer.

Følg meg i sosiale medier

Mat – en viktig del av livet
Mat er en stor del av livet til de aller fleste av oss. Det er riktignok noe man MÅ ha for å overleve, men all tvil til gode, de færreste av oss spiser kun for å overleve. Du spiser ikke sjokolade og chips en lørdagskveld, kun for å holde organene dine velfungerende, og systemet gående. Kanskje hodet, og psyken, men det er et helt annet tema.

Umettelig?
Noen dager er vi umettelige, mens vi andre dager ikke eier et snev av matlyst. Dette er helt normalt, og du trenger absolutt ikke å iverksette krisetiltak. Det er en tilstand, den går over. Men, dersom du til stadighet opplever å få søtsug, eller at du faktisk er sulten rett etter et måltid, kan det være underliggende grunner til det.

La oss se på seks punkter, til hvorfor du konstant går rundt med søtsug, og/eller kjenner deg mye sulten.

1. Du får for lite eller dårlig søvn

Du har kanskje kjent på det at dersom du får for lite søvn blir du lettere irritabel, gretten, ukonsentrert og ikke minst, mer sulten? Dersom du får for lite søvn, vil dette blant annet føre til en økt produksjon av Grhelin, et hormon som er med på å øke appetitten din. Ergo, du blir mer sulten. Du forbrenner også flere kalorier når du er våken enn når du sover, noe som gjør at du fort kan bli mer sulten. Du har i tillegg flere timer å være våken på, noe som svært ofte fører til «sofakos» og mer «usunn mat».

Løsning:

– Ha faste rutiner på når du legger deg, og når du står opp. Ja, også i helgene.
– Legg bort sosiale media/tv og lignende på kveldstid
– Bruk eventuelt nattmodus på telefonen din. Dette vil redusere det blå lyset, som er med på å hindre at vi faller til ro, og blir søvnig.

2. Du spiser for lite mat til hovedmåltidene

Hvis du ikke spiser nok mat til hovedmåltidene dine, kan det i seg selv føre til mer søtsug, og en urolig følelse i kroppen. Ved å overdrive kaloriunderskuddet i hovedmåltidene, ender man dessverre ofte opp med å spise mer kalorier i form av snacks, enn det man ville gjort ved å ta litt ekstra poteter til middagsmåltidet. Hovedmålet med et måltid bør være å bli god og mett, og deretter ikke tenke noe særlig mer på mat før det nærmer seg neste måltid.
Løsning:
Sørg for å ha en fast måltidsrytme, spis NOK mat til hovedmåltidene, og prøv å unngå for mye småspising mellom måltidene.

3. Du spiser for lite mat generelt

Dersom du ønsker å gå ned i vekt og/eller fettprosent, må du mest sannsynligvis spise litt mindre enn du gjør pr. dags dato. Men, prøv å ikke gi kroppen din gjentatte sjokk, ved å hoppe på den ene ekstremdietten etter den andre. Kroppen din bryr seg faktisk ikke om at du skal «se bra ut» til sommeren, den bryr seg kun om å overleve, og ikke minst: å ha nok mat til en «regnværsdag». Dersom du spiser for lite mat over lengre tid, vil kroppen din begynne å gjøre motstand. Veldig ofte vil du da oppleve å få «spisekick», hvor det virker som om at viljestyrken har tatt ferie, og at du er «sjanseløs» mot sjokoladeplaten i skapet.
Løsning:
Sørg for å spise NOK mengde mat i løpet av uka, for din kropp, dine behov, og dine målsetninger.

Fun fact: Jenter, i dagene før menstruasjon, økes forbrenningen din, ergo du kan oppleve å få større appetitt, kjenne deg varmere, svette mer, og ikke minst: bli mer sugen på søtsaker. Løsning: Spis mer MAT, ikke snacks.

4. For dårlig sammensetning av måltidene

Sørg for at hovedmåltidene dine er riktig sammensatt for DIN kropp, med tanke på proteiner, fett og karbohydrater. Vi er alle ulik, så selv om naboen responderer knallbra, på eksempelvis lavkarbo, er det ikke gitt at dette passer for deg, din kropp og dine målsetninger.

Tre gode kjøreregler:

– Øk mengden grønnsaker
Det kan faktisk være så enkelt som å legge litt ekstra grønnsaker på brødskiva, og/eller ha med middagsrester til lunsj i stedet for to kjipe knekkebrød.

– Velg riktig type fett
Fett er helt essensielt for kroppen vår, og er blant annet med på å holde oss mett lengre. Avokado, smør, nøtter, og laks er eksempler på gode fettkilder.

– Spis proteiner til hvert måltid
Protein er det næringsstoffet som metter mest per gram. Det er også det næringsstoffet med høyest termisk effekt, noe som vil si at det koster kroppen mer å ta opp, og nyttiggjøre, et gram protein enn det gjør med et gram karbohydrater eller fett.

5. Du stresser for mye

Dersom du har hatt en lang og krevende dag, med mange avgjørelser og viktige oppgaver, kan faktisk evnen din til å ta gode valg bli svekket. Viljestyrken er «oppbrukt», og det krever enda mer fra din side å ikke havne i godteskåla på kveldstid. Dersom du stresser mye over lengre tid, vil stressnivået ditt i kroppen øke. Det i seg selv er negativt for fettforbrenningen, men i tillegg til det, vil kroppen din også dumpe mineralet magnesium. Magnesium er viktig blant annet med på å roe ned nervesystemet, opprettholde normal muskelfunksjon, og ikke minst for stoffskifte ditt. Nøtter, linfrø, kakaopulver, kjøtt og fisk er gode kilder til magnesium.
Løsning:
Prøv å stresse ned, planlegg dagene, og få i deg nok magnesium. Enten gjennom mat, eller som tilskudd.

Fun fact: Sjokolade inneholder mye magnesium, så da er det kanskje ikke så rart at vi får lyst på dette etter en lang og slitsom dag?

6. Dårlig signalisering mellom hjernen og tarmen

Det er INGEN tvil om at hjernen og tarmen henger sammen, de snakker sammen. Et nydelig eksempel på dette er fra boka «Sjarmen med Tarmen:

«Selv om du tror at ingen ser deg når du sniker til deg en liten sjokoladebit, som var igjen etter lørdagskosen, vil tarmen din skrike «SJOKOLADE» innvendig. Den vet.»

Hver gang du spiser, blir blant annet metthetshormonet Leptin stimulert, og frigitt. Dette hormonet skal være med på å sende signaler til hjernen om at du har fått nok mat. Hvis ikke opptaket fra tarmen er bra nok, eller måltidet ditt inneholder for lite mat, for lite fiber, og/eller du ikke tygger maten skikkelig, vil ikke hjernen få samme beskjeden om at «nå er det nok mat, nå kan du slutte å spise». Dette kan da føre til at du kjenner deg småsulten, og søtsugen under en time etter måltidet.

Løsning: 
– Velg rene råvarer med massevis av gode næringsstoffer, vitaminer og mineraler
– Sørg for å få i deg nok fiber. Da må kroppen din faktisk jobbe litt med maten, i stedet for at den «går rett gjennom». Dette fører til en større metthetsfølelse.
– Tygg maten din skikkelig, og prøv så godt det lar seg gjøre å ha «matro» under måltidet.

En liten kuriosa: Overvektige kan oppleve å ha en dårligere metthetsfølelse enn normalvektige. Dette skyldes blant annet dårligere signalisering mellom tarmen og hjernen.

Spill på lag med kroppen din

Det betyr faktisk ingenting som helst, om du spiser litt ekstra en dag, og litt mindre en annen. Hør etter hva kroppen din faktisk vil ha, og lær deg hvordan du kan spille på lag med den. Klarer du dette, vil du uten tvil få det bedre, både fysisk og psykisk. Skulle du kjenne veldig på søtsuget en dag, prøv å distraher deg selv, ved å gjøre noe annet, eller enda enklere: ikke ha det i hus.

Vi mennesker er bedagelig anlagt, og har en tendens til å spise det som er tilgjengelig, og det som er oss nærme. Hvis du må kjøre på butikken for å kjøpe sjokoladen, er sjansen mye mindre for at du kommer til å gidde å gjøre det. Ja, det kan faktisk være at når du kommer frem til butikken, er søtsuget over. Det er nemlig en tilstand, og tilstander går over. Også regnværet i Bergen.